A teljesség igénye nélkül, egyszerűen átlátható, rövid összefoglaló a koronavaírus teszt típusokról.

A koronavírus kimutatására alkalmas teszteknek három fő típusa létezik. Ebből kettő azt vizsgálja, hogy a tesztelt személy a vizsgálat időpontjában éppen fertőzött-e, a harmadik pedig azt, hogy korábban fertőzött volt-e és átesett a fertőzésen. Nem mindegy ugyanis, hogy az adott tesztet mikor végzik el. A különböző teszt típusok közötti eligazodásban nyújt segítséget az alábbi írásunk.

ANTIGÉN GYORSTESZT

  • 2-3 nappal az első tünetek megjelenése után szeretnénk meggyőződni arról, hogy Covid19 fertőzéssel van-e dolgunk
  • Nem több, mint 6 nap telt el a fertőzés első napja óta
  • Szeretnénk meggyőződni arról, hogy betegszabadságot vegyünk-e ki (munkavállaló) vagy alkalmazottunkat otthoni karanténba küldjük-e (munkáltató)
  • PCR-tesztet szeretnénk kiváltani (olcsóbb, gyorsabb és sok helyen már elfogadják, kérjük ellenőrizze, hogy ahova Önnek kell, oda jó-e.)

Jelenleg a Mediwel kínálatában kétféle típusú antigén tesztet lehet kapni:

RapiGen Covid-19 AG Rapid AntiGén gyorsteszt

A RapiGen teszt 20-as kiszerelésű, de a dobozon belül a tesztek egyesével csomagoltak, ennek VIP klubtagság esetén (egy perces regisztráció) a darabára mennyiségtől függően 5 250 Ft – 7 500 Ft (bruttó/darab). Minimum rendelési mennyiség tehát 20 darab = 1 doboz. A mintát a használati utasítás szerint orrgaratból veszik, az eredményre 5 – 8 percet kell várni.

A TESZT ITT ÉRHETŐ EL

Clungene Covid-19 AG Rapid AntiGén gyorsteszt

A Covid-19 Rapid Antigén teszt a Clungene-től 25-ös dobozos kiszerelésű, viszont a dobozban a tesztek egyesével csomagoltak, így VIP klubtagság esetén a darabára mennyiségtől függően 2 730 – 3 990 Ft (bruttó/darab). Minimum rendelési mennyiség tehát 25 darab = 1 doboz. A mintát a használati utasítás szerint szájgaratból, orrgaratból vagy orrból is lehet venni, az eredményre 15 percet kell várni.

A TESZT ITT ÉRHETŐ EL

HASZNÁLATA: Mindkét teszt esetében fontos, hogy a mintavétel előtt 4-6 órával már nem szabad sem inni, sem enni, sem dohányozni!

ANTITEST GYORSTESZT

  • 7-9 nappal a fertőzés első tünetei után tudni szeretnénk, hogy a betegség amiben vagyunk, az az új típusú koronavírus-e
  • Háziorvosi karanténban vagyunk és szeretnénk tudni, hogy ténylegesen Covid19 fertőzésben szenvedünk-e
  • Kíváncsiak vagyunk, átestünk-e a fertőzésen, van-e szerzett immunitásunk (megbetegedés után még hónapokig kimutatható az antitest a vérből)
  • Szeretnénk felmérni, hogy egy csoportban munkahelyen vannak-e fertőzöttek, illetve fertőzésen átesettek
  • Tünetmentes (lappangó) vagy hordozó (carrier) betegek feltérképezésére
  • A jelenleg zajló (IgM) és a lezajlott (IgG) fertőzést is kimutatja

Covid-19 antitest-kimutató gyorsteszt

A Mediwel kínálatában elérhető antitest teszt 25-ös dobozos kiszerelésű, viszont a dobozban 1 kis üvegcsében van a reagens folyadék, (eltartható hűtőben bontva is) ennek VIP klubtagság esetén (egy perces regisztráció) a darabára mennyiségtől függően 2 625 Ft – 3 150 Ft (bruttó/darab). Minimum rendelési mennyiség tehát 25 darab = 1 doboz. A mintát a használati utasítás szerint ujjbegy vérből veszik, az eredményre 15 percet kell várni.

A TESZT ITT ÉRHETŐ EL

PCR TESZT

  • Ha hivatalosan elfogadott, nagyon megbízható eredményt szeretnénk, a tünetek megjelenése után a lehető leghamarabb (1-3 nap)
  • Külföldre utazás vagy külföldről hazautazás után szeretnénk karantént kiváltani negatív teszteredménnyel
  • Olyan hivatalos eredménybemutatásnál, ahol az antigén-tesztet még nem fogadják el
  • Partnerünk, a Smart Covid Center mobil PCR szűrése ITT érhető el.