Valóban véd a maszk a vírusokkal szemben?

Megfelelő védelmet nyújt az arcmaszk?

Az utóbbi időben a vírus- és a betegségmegelőzés egyik szimbólumává vált a szájmaszk, mely már nem csak a műtőorvosok és a fogászok körében használatos. A patikákban és a webshopokban máris hiánycikk, de vajon érdemes-e vadásznod rá és ha igen, akkor hatásos-e egyáltalán a hagyományos száj- ill. arcmaszk?

A BBC News közelmúltban megjelent cikke szerint a virológusok szkeptikusak a maszkok levegőben terjedő vírusok elleni hatékonyságáról, ami viszont biztos, hogy a maszkok védelmet nyújthatnak a fertőzés kézből szájba történő átvitelekor. Dr. David Carrington, a londoni St George’s munkatársa szerint a légszűrő nélküli, a műtétekhez is használt maszkok nem nyújtanak hatékony védelmet a levegőben szálló vírusok vagy baktériumok ellen. Ugyanakkor egy Új-Dél-Walesből származó 2016. évi tanulmány szerint az emberek óránként körülbelül 23-szor megérintették az arcukat a kezükkel és így vittek át baktériumokat, vagyis ez ellen a sima, hétköznapi maszk is nyújthat valamiféle védelmet, de javasolt 5 óránként cserélni őket.

Ne ess kétségbe, ha nincs maszkod, inkább fordíts kiemelt figyelmet kezeid higiéniájára!

Dr. Connor Bamford, (Queen’s University) elmondta, hogy “az egyszerű higiéniai intézkedések végrehajtása” jelentősen hatékonyabbak, úgy, mint a száj elé tett kéz tüsszögéskor, vagy az alapos kézmosás. Utóbbit javasoljuk, hogy naponta több alkalommal tedd meg, étkezések előtt, valamint a hazaérkezést követően mindenképp, és a kézmosás legalább 20 másodpercig tartó, a kéz minden részére kiterjedő folyamat legyen.

A kézmosás segít megelőzni a fertőzéseket

Védekezz természetesen, erősítsd az immunrendszered, indítsd be tested öngyógyító folyamatait!

A leghatékonyabb módja a fertőzések elleni védekezésnek egyértelműen a megelőzés, azaz az immunrendszerünk erősítése.
Erre sokféle módszer létezik, a táplálék kiegészítőktől, vitaminoktól kezdve az egészséges életmód kialakításáig, de kétségtelenül az egyik legkellemesebb módszer a szervezetünk megerősítésére a rendszeres masszázs.

A masszázs segít beindítani tested öngyógyító folyamatait

Az orvosok egyetértenek abban, hogy a masszázs nemcsak az izomfájdalmakra, a merev ízületekre, valamint a stressz ellen hatékony gyógyír, de a betegségek megelőzésére és a jobb minőségű alvásra is javasolt. A kulcsszó itt is, -ahogyan a sportolásnál is – a rendszeresség. Ha nem jutsz el a masszőrödhöz legalább heti rendszerességgel, (a legideálisabb lenne heti 2-3 alkalom) akkor érdemes otthoni megoldásokban gondolkodni, ma már nagyon sokféle készülék létezik erre a célra. Ugyan a kézi masszázsnak nincs párja, de milyen hatékonysággal bír az, amit havonta-kéthavonta csak egyszer-egyszer van lehetőségünk igénybe venni?

Védekezz hát okosan a vírusokkal betegségekkel szemben immunerősítéssel, vigyázz az egészségedre és a családod egészségére, mert ez a legnagyobb kincsed! Tanuld meg időben értékelni, hiszen sokkal nagyobb fáradtság az egészséget visszaszerezni, mint megtartani!