1. Az EMS technológia bemutatása

Hogyan kerül űrtechnológia a nappaliba?

Ami igaz, az igaz, elég hosszú út vezetett idáig. Az elektromos izomstimuláció nem új keletű találmány, már az 1700-as években elkezdték kapizsgálni, hogy az emberi test – sajnos – gond nélkül vezeti az áramot. Pár évtizeddel később Luigi Galvani boncolt békákat egzecíroztatva felfedezte az elektromos erők és az izommozgás közti kapcsolatot. A technológia tökéletesítésére az űrkutatás fejlődésével egy időben került sor, hiszen valamilyen úton-módon meg kellett akadályozni az űrhajósok izomzatának leépülését, ami a zéró gravitáció természetes velejárója. Az izmok külső, mesterséges stimulációja kézenfekvő megoldásnak tűnt. Persze nem sokáig maradt légüres térben a találmány, az orosz élsport egyből meglátta benne a fantáziát, hisz az EMS-sel rövid időn belül komoly teljesítménynövekedés érhető el. Természetesen a technológia inkább kiegészítője, mintsem helyettesítője a rendszeres sportnak, hiszen ez utóbbi tevékenység számos egyéb, pozitív élettani hatással bír. Az EMS-nek az orvosi rehabilitációban is jó hasznát vették, pontosabban veszik mind a mai napig, a sportsérülések, balesetek, izombénulással járó állapotok utáni felépülés elősegítésében.
A 90-es évektől a technológia nemcsak sport- és rehabilitációs célokat szolgált, hanem egyre nagyobb teret hódított a fitneszközpontokban, illetve a szépségszalonokban, ahol a kuncsaftok nem ritkán narancsbőrig vetkőztek.

2. Az EMS technológia élettani hatásai

Mi köze az elektromos áramnak az izmokhoz?
Agyunk elektromos impulzussal bírja működésre vázizmainkat, ebbe a folyamatban lehet az EMS segítségével büntetlenül – külső impulzusokat alkalmazva – beavatkozni. A kiszemelt izom közelébe elektródákat helyezünk, melyek segítségével az akaratlagoshoz hasonló izom-összehúzódást produkálhatunk. Mivel egyszerre jóval több izomra hathatunk, az izommunka is jelentősebb, azaz rövid időn belül látványos eredményt érhetünk el, anélkül, hogy megerőltetnénk magunkat.

Ez zsír!
Különösen akkor, ha azt is megemlítjük, hogy az izmok működéséhez rengeteg energia szükséges, melyet célszerű külső input helyett a raktárkészletünkből lehívni.

Agyő narancsbőr!
Az izommunka vérbőséggel jár, mely serkenti a nyirokkeringést, így a rossz vérellátású, narancsbőrös területek keringése kissé észhez tér. Ha ezek után még egy kis ultrahanggal is megkínáljuk, esélyes, hogy a narancsbőr, ha nem is sírva menekül, de szemmel láthatóan visszafogja magát. Azért az EMS hatását kiegészítő, rendszeres testmozgásról és a méreganyagok, zsírok kiürülését elősegítő, fokozott folyadékbevitelről se feledkezzünk el!

Az EMS-hez az izmok is görcsösen ragaszkodnak…
Az EMS technológia sportolók és sérülést, balesetet szenvedett emberek számára életet, pontosabban izmot menthet. A stimuláció hatására bekövetkező izom-összehúzódás hőtermelődéssel jár, ez serkenti a vér- és nyirokkeringést, ezáltal az izmok tápanyag- és oxigénellátottsága megnő, a salakanyagok pedig elegánsan távozhatnak a nyirokkeringésen keresztül. Az EMS-nek köszönhetően az izommerevség, izomgörcs gyorsabban oldódik, az izomrostok pedig könnyebben regenerálódnak.

Te pihensz, az izmaid dolgoznak
Az elektromos izomstimuláció akkor is jól jön, ha egy sérülésből kifolyólag valakit pihenésre ítél kezelőorvosa. Az EMS-sel az ízületek megterhelése nélkül edzhetjük izmainkat, így a láblógatás nem megy az izomtömeg rovására.

3. Az EMS technológia fő felhasználási területei

– ízületkímélő izomerősítés (rehabilitáció meggyorsítása)
– izomregeneráció
– alakformálás
– zsírégetés
– fogyás elősegítése
– állóképesség fokozása