A csontritkulás és a FLABéLOS

A FLABéLOS készülékkel történő napi 20 perces használattal, heti 5 napon át, egy év alatt hozzávetőlegesen 25-30%-al nő a csonttömeg. A készüléken történő edzés során a testünk azt érzékeli, hogy terhelésnek van kitéve, így a készülék rendszeres használata a csontépítő sejtek működését serkenti, a csontbontó sejtek működését pedig csökkenti. A FLABéLOS a gyógyszeres megoldásokkal szemben MELLÉKHATÁSOK NÉLKÜL segít megelőzni a csontritkulást, megállítani a csonttömeg vesztést és visszaépíteni a csonttömeget.

Hogyan hat a FLABéLOS a csontokra?

1

Rendszeres használatával a teljes test keringése javul, ezért a csontokba könnyebben bejutnak a nyomelemek (kálcium, glükozamin, kondroitin, MSN).

2

A készülék fokozza a csontépítő sejtek működését, és csökkenti a csontbontó sejtek működését. Mind hormonálisan, mind keringésjavítással olyan folyamatot indít el, amivel ezen sejtek egészséges egyensúlya jön létre.

3

Folyamatos húzást és nyomást, azaz terhelést gyakorol a csontokra, és a fokozott igénybevétel hatására átépül a csont szerkezete.

A csontritkulás (Osteoporosis)

A fejlett társadalmi berendezkedéssel bíró országokban a csontritkulás – orvosi nevén osteoporosis – egészségügyi katasztrófával fenyeget.

Világszerte mintegy 200 millió embert érint a betegség. Európában a lakosság 9-10 %-a tekinthető csontritkulásos betegnek. Mivel 2010-re minden negyedik európai nő 60 évnél idősebb lett, a porózus csontokból eredő életminőség romlás az öreg kontinensen is a jelenleginél jóval nagyobb kihívás elé fogja állítani a szakembereket. Az Európai Unióban átlagosan félpercenként fordul elő egy-egy olyan újabb csonttörés, amely a csontritkulás következményének tekinthető. A statisztikák szerint minden második- harmadik 50 éves európai nő számolhat azzal, hogy a további évek során osteoporosisos csonttörést szenved el. A nemzetközi adatok továbbá rámutattak arra, hogy a 60 év feletti nők 25 %-ánál kimutatható a csontritkulás miatt bekövetkezett összenyomódásos csigolyakárosodás.


Az Európai Unióban átlagosan félpercenként fordul elő egy-egy olyan újabb csonttörés, amely a csontritkulás következményének tekinthető!

Hazánkban még az európai helyzethez képest is ijesztőbb eredmények láttak napvilágot. A statisztikák szerint 1999-ben az 50 év feletti nők között minden harmadik, férfiak esetében minden negyedik ember osteoporotikus volt, amely közel 600 ezer női és 314 ezer férfi beteget jelentett. Az újabb eredmények alapján ma legalább egymillió beteggel kell számolnunk országos viszonylatban. (A betegek kétharmada nő, egyharmada férfi) A rendszeres testmozgás nélküli életvitel, a sok ülőmunka miatt a csontok már fiatalabb korban is veszítenek keménységükből. A szervezettől sok kalciumot von meg a dohányzás és az alkohol, az egyoldalú és túlzásba vitt fogyókúrákkal, a kalcium-, nyomelem- és D-vitamin bevitel elhanyagolásával pedig fokozódhat a csontritkulásra való hajlam.

Riasztó tények

A változás kora kezdetétől 5 évente megkétszereződik az osteoporotikus csípőtáji törések kockázata. Az életben maradottak 40 %-a önellátásra képtelen marad és tartós külső segítségre szorul. Más források szerint a törés utáni mortalitás (halálozás) a 25 %-ot is elérheti, ami 4000 halálesetet jelent évente. Egy amerikai tanulmány szerint a csípőtáji csonttörésen átesett 10 betegből 5 nem tud egyedül felöltözni, kilencen képtelenek segítség nélkül 6-800 métert gyalogolni és egy a szövődmények miatt meghal.

A csípőtáji törések mellett hazánkban évente 40 ezer csigolyatest-, 30 ezer csukló- és 10 ezer olyan felkartörés fordul elő, amely összefüggést mutat a csontritkulással. Egyes leírások szerint jelenleg minden hatodik 50 év körüli magyar nő számíthat csigolyatest törésre élete hátralevő részében. A csípőtáji törések mellett hazánkban évente 40 ezer csigolyatest-, 30 ezer csukló- és 10 ezer olyan felkartörés fordul elő, amely összefüggést mutat a csontritkulással.

Mit jelent pontosan a csontritkulás?

Az oszteoporózis azt jelenti, hogy a csontok ellenálló képessége, sűrűsége, szilárdsága csökken, szerkezete megváltozik, a csontok törékenyek lesznek, így növekedik a hirtelen, váratlan törések kockázata. A betegség szó szerinti jelentése „porózus csont”, mely arra utal, hogy csökken a csont sűrűsége és ereje. A betegség gyakran tünet- és fájdalommentesen fejlődik ki.

A csontsűrűség (a csontrendszer ásványi anyag tartalmának foka) úgy 25-30 éves korunkig növekszik, majd elkezd csökkeni és ezáltal fokozottan törékennyé válnak a csontok.

A betegek és hozzátartozóik azt veszik észre, a tartásuk meggörnyedt, tartósan nem tudják “kihúzni” magukat, fáradtnak, gyengének érzik a hátukat, a testmagasságuk csökken.

A csontritkulás kialakulása lassú folyamat. Csak későn okoz tüneteket, gyakran akkor válik nyilvánvalóvá, amikor a csonttömeg veszteség olyan nagyfokú, hogy nem bírja el a megszokott terhelést és a csökkent szilárdságú csont, akár teljesen váratlanul, eltörik. A csont szilárdságát főként a csont sűrűsége és a csont szerkezete határozza meg. A jelentősen erős fájdalom akkor alakul ki, mikor az idősebb korban gyakori esések során valamelyik csont eltörik.

A csonttömeg növelésének legnagyobb ingere a terhelés: azaz a sport és a fizikai aktivitás. A rendszeres mozgással egyensúlyban maradnak a csontépítő és csontbontó sejtek, és erősödhet a csontozatunk. Ha azonban a sejtek egyensúlya megbomlik, akkor a gerinc elgörbül, a csontváz deformálódik, a testmagasság csökken, a csigolyák összeroppanhatnak, és emiatt akár életen át tartó csontfájdalommal kell együtt élnünk.

Mit jelent pontosan a csontritkulás?

Az oszteoporózisos törések, főleg a csigolyák törései krónikus fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járnak. Pedig a hajlott hát, az elnyomorodott végtagok nem szükségszerű velejárói az időskornak.

Mi okozza a csontritkulást (oszteoporózist)?

30 éves korig általában több csontot építünk, mint veszítünk. Az életkor előrehaladtával azonban a csontszövet lebomlásának folyamata gyorsabbá válik, mint a csontépítésé, így fokozatosan veszítünk a csonttömegből, csontsűrűségből. Jellegzetes tünete nincsen.

Hová vezet?

Csontritkulás kezelés nélkül szinte biztosan töréshez vezet, melynek 50 év felett maradandó életszínvonalat károsító hatásai maradnak pl: Csípőtörés következtében a betegek kb. 20%-a magatehetetlenné válik, és kb. 50%-a élete végéig ellátásra szorul.

Kiket érint leginkább?

Magyarországon a női lakosság 10%-át, az 50 év felettiek 30%-át érinti. Férfiak fele annyian szenvednek csontritkulásos megbetegedésben, de őket is érinti.

Lehet-e mérni a csontsűrűséget? Hol található ilyen intézet?

Igen, a csontsűrűség mérés sok helyen elérhető.

Kockázati tényezők

Életkor – csonttömeg az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken.
Nem – Az 50 év feletti nőknél a legnagyobb a csontritkulás kialakulásának kockázata.
Etnikum – Kutatások szerint a kaukázusi és ázsiai nőknél a legvalószínűbb a betegség kialakulása.
Csontozat és testsúly – Az alacsony, vékony nőknél nagyobb a csontritkulás kialakulásának kockázata.
Genetika – Az öröklődés az egyik legnagyobb kockázati tényező a csontritkulás esetében.
Korábbi csonttörések
Bizonyos gyógyszerek – A szteroidok hosszú távú alkalmazása növeli a csontritkulás kockázatát.
A csontritkulás megelőzése
Rendszeres testmozgással
Magas kalciumtartalmú étrenddel
Étrend-kiegészítőkkel
D-vitamin, mely a kalcium felszívódásához szükséges
Csökkentse az alkoholfogyasztást és ne dohányozzon!

Ellenjavallatok

Akinek már volt kompressziós csigolyatörése-azaz spontán összeroppant a csigolyája – illetve akinek spontán csonttörése volt, vagyis mindenféle trauma nélkül, magától tört a csontja, nem javasolt a Flabélos használata. Ez irányban még nem történt kutatás, mert nagy rizikóval jár

A FLABéLOS mozgásterápiás készülék már bizonyított – az elmúlt 10 évben több ezren választották otthoni mozgásformának.

Ön már kipróbálta? Kapott szakszerű segítséget a használatához, tisztában van a hatásmechanizmusával?
Ha nem, akkor jöjjön el hozzánk, szívesen segítünk óbudai bemutatótermünkben, ahol vásárlási kötelezettség nélkül próbálhatja ki egészségmegőrző készülékeinket.

Még többet szeretnél tudni?

Olvass tovább a FLABéLOS-ról!

Mediwel Kft. budapesti bemutatóterem

1033 Budapest, III. kerület, Hévízi út 1.
E-mail: info@mediwel.hu
Telefon: +36 20 545 44 55Mediwel bemutatóterem Debrecen

4025 Debrecen, Hatvan utca 6.
Telefon: +36 30 325 7921