1. A mágnesterápia technológiai bemutatása

A mágikus kő nyomában

Bár az elnevezés eredetére nem találtunk egyértelmű bizonyítékot, elég valószínű, hogy a mágneses tulajdonságú kő (magnetit) már a kőkorszakban is borzolta – ha nem is a vasreszeléket, de a kedélyeket. Sem az ősi Kínában, sem az ókorban nem tudtak meglenni nélküle, az egyiptomiak, görögök, perzsák, rómaiak mind „ismerték” és gyógyító szándékkal használták ezt a különleges vasércet. Ezután egészen a XVI. századig kellett várni arra, hogy egy svájci alkimista és orvos (P.A. Paracelsus) behatóbban is foglalkozzon a mágneses energia gyógyító erejével, Luigi Galvani pedig kísérletet tett a mesterségesen létrehozott mágneses mező orvosi felhasználására. Az elektromosság és a mágnes közti összefüggéseket Hans Christian Ørsted dán fizikus és André-Marie Ampére boncolgatta, mígnem az 1800-as évek végén egy svájci elektromérnök (Eugen Konrad Müller) saját elektromágneses gépet készített és sikerrel használta reumás, asztmás, vénagyulladásos, alvásproblémás, köszvényes esetekben, illetve fájdalomcsillapításra. Ezt követően a tudósok egyre érdekesebb felfedezéseket tettek (morfogenetikai mező, homeosztázis, mitogenetikus sugárzás, mérhetővé vált a sejtek egymás közötti elektromágneses kommunikációja). Linus C. Pauling pedig bebizonyította, hogy a vasat tartalmazó hemoglobin mágneses tulajdonságokkal rendelkezik. Elsőként Dr. Oscar Gleichmann alkalmazta a pulzáló mágneses mezőt az orvoslásban, méghozzá az 1960-as évek végén. Albert Roy Davis és társa több ezer kísérletet végzett, melyek igazolták a mágnesterápia hatásosságát. A 70-es években Dr. Ross Adey professzor kutatócsoportja pedig arra is fényt derített, hogy az egyes elektromágneses jelek a szervezet mely funkcióit optimalizálják. A Becker-Bassett kutatópárost a jelek intenzitástartományai hozták lázba, Basset társaival kifejlesztette az első külső tekercses készüléket és legalább 100 000 lábtöréses esetben alkalmazta hatásosan a mágnesterápiát. Dr. Fritz Albert Popp mérőműszere a 70-es évek közepétől lehetővé tette a szervezet elektromágneses tevékenységének pontos feltérképezését. Napjainkban is számos kutató vizsgálja a nano biomágnesek élő szervezetekre gyakorolt hatását, így valószínűsíthető, hogy nem kell sokat várnunk az újabb felfedezésekre.

A mágnesterápiának nem ismert semmilyen káros mellékhatása, nem okoz szöveti felmelegedést, és akadálytalanul áthatol pl. a gipszen, ezáltal ideális a törések utáni csontregeneráció elősegítésére.

A sejtek energetikai viselkedése meghatározott frekvenciájú rezgésekkel tartósan befolyásolható. Az energetikailag abnormális állapotú sejtek a szervezettől jóval több energiát vonnak el, mint egészséges társaik. Az abnormálisan működő sejt erősen depolarizált, tehát sejtplazmájából hiányzik a negatív elektromos töltés. A mágnesterápia segít a depolarizáltság helyreállításában, ezáltal mintegy katalizátora a gyógyulásnak. Az enzimes kinetikát javítva regenerálja a sérült sejteket és újrapolarizálja a sejtmembránokat.

Elsősorban a csont- és porcszövetek regenerációjának elősegítésére, gyulladások és fájdalmak csillapítására használják.

2. A mágnesterápia élettani hatásai

A mágnesterápiára lehet építeni! Például csontot…
A pulzáló elektromágneses mezővel elsőként a nehezen gyógyuló csonttörések kezelésében értek el sikereket. Ha egy törést követően nehezen indul be a csont hegesedése (kalluszképződés), ezzel a módszerrel meggyorsíthatjuk a folyamatot. A mágneses mező a keringés serkentésével segít az elhalt szövetrészek „kitakarításában”. A csontépítő sejtek aktivizálásával párhuzamosan megálljt parancsol a lebontó sejteknek, valamint fokozza a kalcium-ionok beépülését a kalluszba.

Az alacsony frekvenciájú pulzáló mágneses erőtér terápiák elősegítik a sérült szövetek gyógyulását a megfelelő frekvenciatartományban. A csont- és porcszövet sérülései lényegesen gyorsabban regenerálódnak a terápia hatására. Számos bizonyíték vizsgálata után az Egyesült Államok egészségügyi hatósága hivatalosan regisztrálta az áramkörrel stimulált mágnesterápiás eszközöket, mint a csontsérülések és ízületi bántalmak kezelésének hatékony módszerét.

A mágnesterápia felpörget!
Szerencsére nem minket, hanem a perifériális keringésünket, azáltal, hogy kitágítja a kapillárisokat. Ennek eredményeként a szervek és szövetek vérellátottsága nő, sejtjeink jóval több tápanyaghoz és oxigénhez jutnak, könnyebben búcsút intenek a salakanyagoknak, így rövidebb idő alatt végbemegy a regeneráció.

A mágnesterápia…
… megakadályozza a vérlemezek összetapadását, ezáltal csökkenti a trombózis, illetve az embólia veszélyét.

… növeli a sejtmembrán áteresztőképességét, felgyorsítja az ionvándorlást, ezáltal csökkenti az ödémát, duzzanatot, fájdalomcsillapító, görcsoldó hatású és még a méregtelenítésbe is besegít.
… növeli a szöveti oxigenizációt, csökkenti a vérnyomást, pulzust, elősegíti a csontépítést, erősíti a kötőszöveteket, intenzív vérkeringést biztosít, besegít a biokémiai reakciókba. Izomlazító, immunrendszer-stimuláló. A mágnesterápiával kezelt beteg többnyire elhagyhatja a fájdalomcsillapító gyógyszereket vagy csökkentheti adagjukat.
… a pulzáló mágnesterápia nemcsak a csontokra, hanem a porcszövetre is jótékony hatással bír. Így térdprobléma esetén nem csak a fájdalom szüntethető meg, hanem a porcszövet is könnyebben regenerálódik.
… elősegíti a gyógyulást törés, zúzódás, vágás, égés vagy fekély esetén, műtéti sebek után.
… gyulladáscsökkentő hatású, főként ízületi gyulladások esetén alkalmazzák (autoimmun eredetű reumás betegség, kopásos eredetű gyulladásos fájdalmak, köszvény).

3. A mágnesterápia fő felhasználási területei

– fájdalomcsillapítás
– ízületi fájdalmak mérséklése
– gyulladáscsökkentő hatás
– javítja a szövetek tápanyag- és oxigénellátását
– lassítja a csontritkulási folyamatot, aktivizálja a csontépítő sejteket
– csökkenti a migrént, a fogfájást, az izommerevséget
– elősegíti az alvást
– törés esetén meggyorsítja a gyógyulást

– lábközépcsont fájdalom
– deltaizom fájdalom
– ízületi gyulladás
– négyfejű combizom fájd.
– csípőízület fájdalom
– csontfájdalom
– bokaízületi fájdalom
– hátfájás, vállfájás
– nyaki ízületi fájdalom
– sérülés utáni rehabilitáció
– térdízületi fájdalom
– derékfájás
– izomfájdalmak
– könyökízületi fájdalom
– talpfájdalom
– ujjak ízületi fájdalma
– vérömleny (izom)
– hátízületi fájdalom
– gerincsérv
– ált. ízületi fájdalmak
– sarkantyú
– derékízületi fájdalom
– fibromyalgia
– kéz, csuklóízületi fájdalom
– törések
– vállízületi fájdalom
– orrcsonttörés
– nyáktömlő gyulladás
– végtaggyulladás
– térdízületi kopás
– porcsérülés
– zúzódások, húzódások
– ficamok
– csigolyaközi porckorong betegség
– reuma
– térdficam
– trapezium myalgia izomfájd.
– könyökfájás
– ízületi gyulladás
– csukló, kézfájdalom
– csontritkulás
– bokafájás
– talpreflexológia
– nyakfájás
– kézfeji alagútszindróma
– gerincoszlop fájdalom
– izomrándulás
– csípőízületi porckopás
– jumper térd