Szakvélemény

Gyógymasszőrként kezdetben kétkedve fogadtam a masszázsfotelek masszázstechnikáját, hiszen az emberi kéz utánozhatatlan és az érintés sem elhanyagolható egy masszázs során. Azonban be kell ismerjem, hogy kellemes, relaxáló élményt nyújtanak, és kedvező fiziológiai hatásuk is jelentős, továbbá bizonyos előnyökkel is rendelkeznek a kézi masszázshoz képest.

Akik beszereznek maguknak egy ilyen masszázsfotelt, bármikor hozzáférhetnek a masszázs élményéhez, akár azonnali segítséget is kaphatnak egyes izomfájdalmak csökkentésére.

Ha nem speciális problémával kell gyógymasszőrhöz fordulnunk, mindenképp hasznos alternatívája lehet egy frissítő, lazító masszázsnak.
Használatát csak javasolni tudom izomláz csökkentésére, egyes izomgörcsök oldására, túlterhelt izmok lazítására, sportolás utáni levezetésre. Sportolás előtt az izmok bemelegítésére, vagy akár sportolás helyett a meggyengült izmok rendszeres átdolgozására, illetve a testünket ért mindennapi fizikai és lelki megterhelések által kiváltott izomfeszesség oldására.

A masszázsfotel nem csak remek lehetőség az otthoni vagy munkahelyi relaxálásra, lazításra, de a kézi masszázshoz képest megadja azt a lehetőséget is, hogy a masszázsprogram során párhuzamosan mást is tudunk csinálni – pl. olvasni, TV-t nézni, családtagjainkkal beszélgetni, stb.

Míg a kézi masszázs során bátran elszundíthatunk rábízva magunkat a terapeutára, a masszázsfotelek esetén nem javaslom az elalvást. Jobban járunk, ha a kézi panel segítségével folyamatosan kontrolláljuk a masszázsélményünket és az érzeteinknek megfelelően állítjuk az erősséget illetve a variációs lehetőségeket. Mivel azonban általában maximum 30 perces programmal rendelkezik a masszázsfotel, túlmasszírozástól nem kell tartanunk, hiszen az automatikusan leáll a program végén.

Aki masszázsfotel megvásárlása mellett dönt, érdemes előtte szakember (orvos, gyógymasszőr, gyógytornász vagy alternatív mozgás-, és masszázsterapeuta) véleményét kikérni egészségi állapota felől, hogy az esetleges adott speciális problémájára ajánlott-e a masszázsfotel használata, hiszen ha az ember masszőrhöz megy, ott is tájékozódnak a fennálló egészségügyi állapotról a masszázs megkezdése előtt. Mivel otthon általában egyedül használjuk a masszázsfotelünket, ez a felelősség minket terhel, hogy a biztonsági előírásokban leírt tanácsokat betartsuk illetve a felsorolt ellenjavallatokat (pl. ödéma, duzzanat, gyulladás, nagyfokú gerincferdülés és bizonyos strukturális eltérések) figyelembe vegyük a sérülések elkerülése és a megbetegedések esélyének csökkentése érdekében.

A szakvéleményt készítette:

Kontra Krisztina,
gyógymasszőr, spa terapeuta