Varga Dani olimpiai és világbajnok vízilabdázónk 25 év élsport után, 2018 nyarától edzőként folytatja pályafutását, így továbbra is éltető közege, a víz közelében maradt, de most már nem az ellenfélre, hanem az ifjú tehetségekre koncentrál. Edzőkarrierjének kezdetén arról faggattuk őt, milyen változásokat hozott az életében az új hivatás, és egy élsportoló hogyan őrizheti meg kondícióját, ha a rendszeres edzéseknek, kemény felkészülési időszakoknak hirtelen vége szakad.

Most, hogy edzőként tevékenykedem, jóval kevesebb időm jut a sportolásra. Korábban napi rendszerességgel edzettem, a versenyeket is beleszámítva heti 18-20 órát. A váltás után viszont az a paradox helyzet állt elő, hogy bár heti 20-30 órát töltöttem a medence mellett, illetve a sportközpont konditeremében, mégsem jutott idő arra, hogy magamat is megmozgassam. Esténként pedig rohanok haza a családomhoz és próbálok egy kis terhet levenni a feleségem válláról.

Ez a karriered szempontjából alaposan átgondolt döntés a szervezetedet ezek szerint hideg zuhanyként érte…

Valóban így volt, pár hét után már éreztem is magamon a változást, a sportmegvonás tüneteit. Ráadásul köztudott, hogy az élsportolóknak tilos hirtelen abbahagyniuk az edzést, ezért életbevágóan fontos volt számomra, hogy találjak valamilyen áthidaló megoldást, egy olyan sportolási lehetőséget, mely gond nélkül beilleszthető a napi rutinomba, nem kötődik helyhez és időponthoz. Így jutottam el az OTO Antelope futópadhoz.

Milyen következményei vannak annak, ha valaki hirtelen abbahagyja a versenysportot?

Négy vetülete is van a dolognak, egyrészt az izomtömeg csökken, ami szemmel látható és bizony érezhető is. Nagyon fontos továbbá a szív- és érrendszer megfelelő karbantartása, a fokozott igénybevételtől megnagyobbodott sportszív esetén erre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Amit szintén mindenki előbb-utóbb tapasztalni fog egy ilyen drasztikus életmódváltást követően, az az alattomosan felkúszó zsírpárnák megjelenése. Nincs mese, el kell kezdeni a zsírégetést, mert az étvágyunk nem biztos, hogy együtt csökken az edzések számával. Ezenfelül az ízületek mozgásterének beszűkülése is jelzés értékű, tehát az egészségünk érdekében a sporttal sosem szabad teljesen leállni.

Miért döntöttél az OTO Antelope design futópad mellett?

Számomra az úszás és a futás a legtesthezállóbb sportágak, mivel az úszás medencéhez kötött, a futás könnyebben kivitelezhetőnek tűnt. Ám csak elméletben, mert aztán eszembe jutottak az olyan gyakorlatias kérdések, hogy hol fussak, ha épp esik, fúj, havazik vagy szmog van, ráadásul éjjel 11-kor, amikor végre akad egy kis szabadidőm, már a Margitszigetre sem igazán kívánkozik az ember. A futópad bizonyult a legjobb megoldásnak, ráadásul az OTO Antelope egy mozdulattal kinyitható, összecsukható, így mindig kéznél, akarom mondani lábnál van. Nagy előny számunkra a mérete és a mobilitása. Ami viszont még ennél is fontosabb, az a funkcionalitás.

Mennyire szolgálja ki egy élsportoló igényeit az OTO Antelope?

Kedvelem a gép jó értelemben vett egyszerűségét, nekem bőven elég annyi, hogy a sebességet tudjam szabályozni. Az Antelope-nak is vannak beépített programjai, de szerencsére nem bonyolítják túl a dolgot, így tökéletesen megfelel az igényeimnek. Amikor a futópadoknak egy kicsit utánajártam, feltűnt, hogy a drágább gépeket olyan programokkal zsúfolják tele, amelyek számomra teljesen haszontalanok, futás közben én még zenét sem hallgatok.

Mennyit futsz általában?

Nem szeretek nagy iramban futni, a szív karbantartásához, erősítéséhez elég a monotonitás. A 20 percnél rövidebb futásnak nincs értelme, azt mondják, a zsírégetés körülbelül a 40. perc után kezdődik. Én általában addig futok, ameddig jól esik, ez kb. 40-60 percet jelent, persze nem naponta. Január óta jobban odafigyelek a rendszerességre és egy kis úszással, konditermezéssel egészítem ki a futást, így általában összejön a 4 edzés hetente. A rendszeres testedzés nemcsak az egészségem megőrzése érdekében fontos, a jó kondícióra az edzéseken is szükségem van, hisz a különböző fogásokat, trükköket, feladatokat nekem kell bemutatnom a fiataloknak.

Persze egy kétgyermekes apukának otthon sem árt a jó kondi…

Igen, tavaly nyáron új taggal bővült a családunk, megszületett a kisfiam, ezért is szerencsés választás ez az összecsukható futópad, mert nem kell egy nagy monstrumot kerülgetni. És ha már a gyerekek szóba kerültek, elárulom, hogy a párom is örömmel használja az Antelope-ot, mert bármikor rápattanhat, amikor elszenderedik a kisfiam. Csak bekapcsolja a légzésfigyelőt és már mozoghat is, nem kell elmennie otthonról vagy rábíznia valakire a picit. Ő szintén élsportoló volt, a gyerekek születése az ő mindennapjait is megváltoztatta. Így viszont neki sem kell lemondania arról az örömről, amit a sportolás nyújt azoknak, akiknek korábban szinte csak erről szólt az élete. Míg számomra a funkcionalitás a fő, ő az extrákat is értékeli, szereti az erősebb programokat és zene nélkül sosem indítja el a futópadot.