Miért fontos a rendszeres masszázs a mindennapokban?

Dr. Endre Veronika belgyógyász szakorvos:

A rendszeres (napi) masszázs karbantartja szervezetünket és segít egészségesnek maradni.

Személyesen is kipróbáltam az OTO ZEN élményfotelt és megtapasztaltam sokoldalúságát.

Orvosi szemmel már az első gombnyomás kellemes érzetet,zéró gravitációs pózt hoz létre. Ez a pozíció hasonít az asztronauták űrhajóban felvett pozíciójához, így a nehézségi erő kevésbé hat ránk, és máris pihenünk. Izmaink ellazulnak, javul a vérkeringésünk, a szívünk nem erőlködik ebben az állapotban, hisz könnyű keringetnie a vért az egész testben.

Teljes ellazulás

Válasszuk ki a nekünk kellemes masszázstípust. Akár kombinálhatjuk is egyiket a másikkal. Ha egyszerűen csak ellazulni vágyunk, válasszuk a többféle masszázsmódot ötvöző RELAX programot, ezzel megemelhetjük a szervezetünk endorfin hormon szintjét. A boldogsághormon segít a stresszoldásban, abban, hogy izmaink görcsössége felengedjen.

Miért fontos a rendszeres frissítő masszázs a mindennapokban?

A legtöbb embernél a vállövi izomzat a legproblémásabb, gondoljunk csak a fodrászok, gépjárművezetők, egész nap számítógép előtt ülők monoton munkájára. Az állandósult rossz testtartás illetve a stresszes életmód miatt a vállöv izmai megfeszülnek, kellemetlen csomók megjelenését észleljük. Ide, a vállövbe gyűjtjük a minket érő idegi feszültség jelentős részét is. Ha stressz ér bennünket, a vállöv izmai mellett ugyanígy feszülhet be például a nyak környéke is.

A mélyizmokat is célzó masszázs átgyúrja, lazítja a megfáradt izmokat, főleg a nyak, váll, hát területén. A napjainkban szinte mindenkit érintő mozgásszegény életmód görnyedt testtartáshoz és számos mozgásszervi megbetegedéshez vezet, így a masszázst ne csak probléma esetén, hanem preventív jelleggel is alkalmazzuk!

A csípő, a medence és az ágyéki szakasz is felfrissül

Külön kiemelném az OTO ZEN tudástárából a medencefenék izmainak stimulációját. A medencét tartó izmok a sok üléstől ellustulnak, a hasi szervek alátámasztása csökken, így gyakran kialakul pl. vizelet tartási rendellenesség. Az OTO ZEN ezt képes ellensúlyozni.

A Shiatsu masszázs pedig az akupunktúra elemeit ötvözi a masszázzsal, harmonizálja, energizálja a szervezetet, mindenképp javaslom rendszeres alkalmazását!

Hol esne legjobban a masszázs?

Amit személy szerint nagyon szeretek ebben a masszázsfotelben, hogy a változatos funkciókon kívül arra is lehetőség van, hogy személyre szabottan beállítsuk egy-egy problémás terület masszírozását is, azaz egy bizonyos pontra irányítsuk a görgőket. Jótékonyan kezelhetjük például a háti vagy akár az ágyéki szakaszt. A csípő körül felfújódó légpárnák segítik a csípő körüli izmok passzív mozgatását, ennek intenzitását is mi magunk határozhatjuk meg.

Ahol a legjobban vágyunk rá, ahol fájdalmat, csomót érzünk, oda irányítsuk a masszázsgörgőket, így arra is van mód, hogy egy fájó pontra fókuszáljon és a kellemetlen érzést oldja a készülék.

A rendszeres masszázs nemcsak testi, hanem lelki egészségünk záloga is

Az egészségükre kifejtett pozitív hatás mellett legalább olyan fontos a masszázsélmény során a lelki feltöltődés is. Egy jóleső masszírozás során csökken a stressz, növekszik a boldogsághormon szintünk. Lehet alkalomszerűen is masszíroztatni, de legjobb a rendszeres (napi) használat, hiszen ez szervezetünk karbantartását segíti. Ha jól esik, relaxáljunk egyedül, vagy akár a nappaliban családunk körében beszélgetve is élvezhetjük a masszázsterápia nyújtotta élményt. Harmonikus lesz a napunk vége, ha ezt a nagyon kellemes élményt beépítjük a mindennapjainkba, estéinkbe.

Van-e ellenjavallata?

Nem igazán. Orvosi szemmel még a gerincbetegséggel küzdőknek is bátran ajánlom a masszázsfotel használatát, mert a gép nem a gerincet, hanem a gerinc melletti izmokat masszírozza jótékonyan. Stresszes és rohanó világunkban mindenkire ráfér egy kis kényeztetés.

Mi az előnye a kézi masszázzsal szemben?

A legfontosabb előny, hogy ez a fotel bármikor és azonnal rendelkezésre áll. Időpontot egyeztetni a masszőrrel, megszervezni, hogy odaérjünk, utazni, készenlétben állni, új időpontokat vadászni – ez nagyon fáradtságos. Az OTO ZEN-nel ezzel szemben a rendszeres otthoni masszázst ott és akkor élvezhetjük, amikor időnk engedi és kedvünk tartja.