Kérdések és válaszok

Összegyűjtöttük a leggyakrabban elhangzó kérdéseket és a válaszokat a Capillus lézerterápiás sapkákkal kapcsolatban. Ha esetleg olyan kérdésed van, amire itt nem találsz választ, írd meg nekünk és szakértőink örömmel válaszolnak neked!

Hajhullással kapcsolatos kérdések
A lézerterápiával kapcsolatos kérdések
A Capillus készülékkel kapcsolatos kérdések

Capillus lézerterápiás készülék A Capillus család Kérdések és válaszok Klinikai tesztek

Hajhullással kapcsolatos kérdések

●   Miért következik be a hajhullás?

A hajhullást a tesztoszteron (mindkét nemben termelődő férfi nemi hormon) egyik származéka, a dehidrotesztoszteron (DHT) okozza, melynek hatására a hajtüszők egyre vékonyabb és gyengébb hajszálat produkálnak és az anagén fázis is lerövidül. Ha a hajnövekedéshez szükséges sejtosztódás nem indul be, akkor az elöregedett és kihulló hajszál helyére nem nő új. Egy ideig lézerterápiával még működésre lehet bírni a szunnyadó hajtüszőket, de ha a folyamat nagyon előrehaladott, akkor már nem visszafordítható. Ezért fontos, hogy időben megkezd a kezelést, hogy a lehető legtöbb hajtüsződet megmenthesd! Hölgyeknél kezdődő örökletes kopaszodás, férfiaknál kezdődő és közepesen előrehaladott örökletes kopaszodás esetén igazolt hatékonyságú a Capillus. A kopaszodás előrehaladását szemléltető ábrák segítenek neked abban, hogy eldönthesd, a te esetedben hatékony lesz-e a lézerterápiás kezelés a kopaszodás megállítására, visszafordítására.

●   Hogyan ismerhető fel az örökletes hajhullás?

A hajhullásos tünetek 95%-áért a hormonális alapú, örökletes kopaszodás (androgén alopécia) tehető felelőssé. Ez egy progresszív folyamat, azaz folyamatos hajvesztéssel jár, akár már egész fiatal kortól kezdődően. Az androgén alopécia eltér a hajhullás egyéb típusaitól, mert egy jól behatárolható alakzatot követ a folyamat előrehaladása során. A problémában érintett férfiaknál egyértelmű jel a hajvonal M alakban történő hátrahúzódása, illetve a fejtető kopaszodása. A hölgyeknél a fejtetőn, a haj középvonalában kezdődik a ritkulás, az idő előrehaladtával egyre szélesedik a „kikopott” terület, illetve az is árulkodó jel, ha a homlok közepén egyre feljebb kúszik az „elválasztás”.    

●   Mi a különbség a hormonális alapú, örökletes kopaszodás (androgén alopécia) és a stressz által kiváltott hajhullás között? 

Ha egyik napról a másikra, hirtelen kezdődik el a nagyfokú hajvesztés, akkor valószínű, hogy a hajhullás hátterében stressz, betegség, orvosi kezelés, a hajápolásban történt változás vagy pl. a szülést követő hormonális változás áll. Amennyiben a kiváltó ok megszűnik, a hajhullás is abbamarad, tehát csak átmeneti jellegű.

Ellenben a fokozatosan bekövetkező, az eltelt évek során egyre szembetűnőbb hajvesztés az androgén alopécia, azaz a hormonális alapú, örökletes kopaszodás jele. A hajhullásos tünetek 98%-ának ez a progresszív folyamat áll a hátterében, ami csak az Egyesült Államokban 80 millió férfit és nőt érint. Az androgén alopécia egy folyamatos hajvesztést jelent, mely az idő előrehaladtával egyre feltűnőbbé válik, a hajhullás egyéb fajtái azonban gyakran csak átmenetiek. 

●   Mennyi hajvesztés számít normálisnak?

A napi 50-100 hajszál elvesztése természetes jelenség, de ha ennél jóval több kihullott hajszálat számolsz össze a párnán, a hajkefében, a hajmosás, szárítás vagy csak egy szimpla hajigazgatás alkalmával, akkor az már meghaladja a normális mértéket, azaz mindenképpen járj utána, mi állhat a hajhullás hátterében.

●   Miért kopaszodnak különbözően a nők és a férfiak?

A férfiak esetében a hormonális alapú, örökletes kopaszodás jele az M alakban visszahúzódó hajvonal, mely általában együtt jár a fejtető kopaszodásával. A női, hormonális alapú, örökletes kopaszodás során a haj vonala elöl általában megmarad, a ritkulás inkább a fejtetőn, a haj középvonalában kezdődik, és a fejtetőn a gyérülő terület fokozatosan kiszélesedik. A hajhullás eltérő mintázatának oka, hogy a nemek között eltérés van a nemi hormonra (DHT) érzékeny sejtek elhelyezkedésében.

Sajnos a hajhullás mindkét nemet érinti, és súlyos pszichés tüneteket, önértékelési problémákat okozhat. 

A lézerterápiával kapcsolatos kérdések

●   A biztos hatás érdekében milyen gyakran kell használnom a Capillus lézerterápiás készüléket?

A Capillus modelleket naponta 6 percen keresztül ajánlott viselni.

●   Minden nap ugyanabban az időben kell használnom a készüléket? Ha igen, miért?

A Capillus lézerterápiás kezelést nem kell mindennap ugyanabban az időben végezned. A nap folyamán bármikor sort keríthetsz rá, akár a reggeli kávézás, akár az ebédfőzés vagy az esti tévénézés, olvasás közben. Ha autóval jársz munkába, vezetés közben is viselheted, lényeg, hogy 6 percig a fejeden legyen. Válaszd ki azt a tevékenységet, amellyel szívesen összekötöd a sapkaviselést és tedd ezt is a napi rutin részévé. Csak a rendszeres használattal hozhatod ki a maximumot a Capillus lézerterápiából.

●   A nők számára is biztonságos a Capillus használata?

Igen. A számos mellékhatással járó, hajhullás elleni, vényköteles vagy vény nélkül kapható készítményekkel (finaszterid, minoxidil) ellentétben a Capillus készülék használata teljesen biztonságos a nők számára is. A lézerterápia hatásmechanizmusa jól ismert, hatékonysága klinikailag igazolt, ellentétben pl. a minoxidillel, amelynek máig nem tisztázott a szervezetre gyakorolt hatása. A minoxidilt nem is javasolják hölgyeknek ugyanabban a koncentrációban, mint férfiaknak, mert fokozott szőrnövekedést okoz, magzatkárosító hatású, illetve olyan mellékhatásaival is számolni kell, mint a fejfájás, allergia, viszketés, depresszió.
A lézerterápia gyógyszer- és mellékhatásmentes, ezért a hajhulláskezeléssel foglalkozó szakemberek nyugodt szívvel ajánlják a lézerterápiát hölgypácienseinek. 

●   Milyen gyakran kell hajat mosnom?

A szakemberek hormonális alapú, örökletes hajhullás (androgén alopécia) esetén mindennapos vagy kétnaponta történő hajmosást javasolnak a dehidrotesztoszteron (DHT) felhalmozódásának megakadályozására. A DHT tehető felelőssé a hajszálak elvékonyodásáért, kihullásáért, mert megakadályozza a hajnövekedéshez szükséges sejtosztódást.

●   Folytathatom-e a hajfestést és az egyéb hajkezeléseket a Capillus lézerterápia során?

A Capillus lézerterápia biztonságos a színezett vagy más módon kezelt haj számára is, a lézeres kezelés nem befolyásolja a hajápolás egyéb módjait. Azonban jó, ha tudod, hogy a fejbőrön keresztül beszívódó vegyi anyagok szintén szerepet játszhatnak a hajhullásban.

●   Rövidre kell vágatnom a hajam ahhoz, hogy a terápia hatékony legyen?

Nem, a legtöbb esetben nincs szükség hajvágásra, hiszen a lézerfény akadálytalanul áthatol a hajszálakon és eléri a fejbőr legfelső rétegét.

●   A lézerterápia szőke vagy ősz hajszín esetében is hatékony?

A rendelkezésünkre álló szakirodalom és a tudományos kísérletek alapján elmondható, hogy az alacsony intenzitású lézerterápia valamennyi haj- és bőrtípus esetén hatékony. A klinikai vizsgálatokban résztvevőknél 51%-os hajszálszám-növekedést tapasztaltak, függetlenül a hajszíntől.

●   Miért következik be a hajhullás?

A hajhullást a tesztoszteron (mindkét nemben termelődő férfi nemi hormon) egyik származéka, a dehidrotesztoszteron (DHT) okozza, melynek hatására összezsugorodnak a hajtüszők, mely megakadályozza, hogy hajtüszők megkaphassák a számukra szükséges tápanyagokat. A DHT megtámadja a véredényeket és összezsugorítja a hajtüszőt, melynek eredménye a haj ritkulása, illetve a végül a kopaszodás. 

●   Milyen mellékhatásai lehetnek a Capillus lézerterápiának?

A Capillus alacsony intenzitású lézerterápiának nincsenek ismert mellékhatásai, ezáltal ez az egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb, sebészeti beavatkozástól mentes, hajnövekedést elősegítő módszer. (A terápia során némi viszketés előfordulhat, mely a vérkeringés fokozódásának köszönhető.)

●   Mi történik, ha kihagyok egy alkalmat a Capillus lézerkezelésben?

A legjobb eredmény eléréséhez a Capillus lézerkezelést folyamatosan alkalmazni kell, de az egy napos kihagyás nem jár semmilyen hátránnyal.

●   Várandós és szoptató anyukák számára is biztonságos a készülék használata?

A hajhullás elleni, gyógyszeres tablettákkal és oldatokkal ellentétben (finaszterid, minoxidil) a Capillus teljesen biztonságos hölgyek számára is, ugyanakkor szoptató anyukák esetében azt javasoljuk, konzultáljanak nőgyógyászukkal a lézeres kezelés megkezdése előtt.

●   Van, aki számára nem ajánlott az alacsony intenzitású lézerterápia?

A Capillus használata férfiak és nők számára egyaránt biztonságos. Fejbőrön található daganatos elváltozás, fényérzékenység (a 650 nm-es hullámhosszra), illetve fényérzékenységet okozó gyógyszer rendszeres szedése esetén kezelőorvossal történő konzultáció szükséges.

●   Biztonságos-e a sapka használata a gyógyszeres terápiákkal (pl. minoxidil oldatos kezelés) párhuzamosan? 

Igen, a Capillus lézerterápiának nincsenek ismert ellenjavallatai abban az esetben sem, ha azt gyógyszeres kezelés mellett alkalmazzunk.

●   Ha a hajnövekedés szemmel láthatóan beindult és abbahagyom a Capillus készülék használatát, az újonnan nőtt haj ismét kihullik?

A Capillus lézerterápiát elvileg folyamatosan alkalmazni kell, nem lehet abbahagyni, akkor sem, ha beindult a hajnövekedés, hacsak a kezelőorvos másképp nem rendeli. Ha felfüggeszted a kezelést, ismét beindulhat a hajhullás, hisz semmi sem védi meg a hajtüszőidet a DHT (dihidrotesztoszteron) károsító hatásától.

●   Lehet a Capillust hajátültetés előtt vagy után használni?

A Capillus terápiát a szakemberek általában önálló kezelésként javasolják, de egyéb hajkezelési eljárások, gyógyszerek hatékonyságának fokozására is ajánlani szokták. A lézerterápia kifejezetten alkalmas a sebgyógyulás elősegítésére, de a hajbeültetést követő használatot illetően célszerű kikérni szakember véleményét.

A Capillus készülékkel kapcsolatos kérdések

●   Hogyan működik a Capillus lézerterápiás készülék?

Az alacsony intenzitású lézerterápia az élő szervezetekben megfigyelhető foto-biomoduláció biológiai hatásain alapul, melyet bizonyítottan hatékonynak találtak a hajnövekedésért felelős sejtek életfunkcióinak stimulálásában, energetizálásában.

A foto-biomoduláció a különböző fénytípusok sejtekre gyakorolt hatásainak összessége. Szervezetünk sejtjeiben rengeteg olyan receptor (jelfogó) van, amelyek a fény hatására aktivizálódnak (pl. opszin fehérjék). Ezek különböző hullámhosszú fény hatására különböző mértékben aktivizálódnak, és a sejten belül olyan alapvető folyamatokat befolyásolnak (pl. energiaraktárak, anyagcsere), amelyek minden mással összefüggenek.

A hormonális alapú, örökletes kopaszodás (androgén alopécia) által okozott hajhullás voltaképpen egy miniatürizálódási folyamat, melynek során a hajtüszők ‒ melyek korábban egészséges hajat növesztettek ‒ összezsugorodnak, és egyre vékonyabb, rövidebb és gyengébb szerkezetű hajszálat produkálnak, majd egy idő után elhalnak és a hajszálak termelése végérvényesen megszűnik.

A Capillus lézerterápia során, a 650 nm-es lézerfény hatására a hajtüszők osztódásra képes sejtjei aktiválódnak. A sejtek energiaszintje megnő, fokozódik az anyagcsere, beindul az osztódás, megkezdődik a sejtek differenciálódása és a kellő tápanyag és oxigén birtokában a hajtüsző új, egészséges, erős hajszálat növeszt.  

●   Léteznek olyan klinikai vizsgálatok, melyek alátámasztják a Capillus lézerterápia hatékonyságát?

Igen, az FDA (Amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal) számára, független szakértő által készített ún. kettős vakteszt (sem a kísérletet végző orvos, sem a kezelt páciens nem tudta, hogy ki kapott valódi, illetve placebo kezelést) igazolta, hogy a Capillus készülék 51%-os hajszálszám-növekedést eredményezett 17 hetes használatot követően. A közelmúltban ezeket az eredményeket a nagy tekintélyű tudományos szaklap, a Dermatologic Surgery is publikálta.

https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01967277?term=capillus
https://internal.capillus.com/wp-content/uploads/2017/11/DS_Article_00042728_Capillus.pdf

●   A Capillus viselése közben felmelegedik a fejbőr?

Nem, a Capillus lézerdiódái nem melegszenek fel, a készülék viselése nem jár semmilyen kellemetlenséggel.

●   Hogyan kell tisztítani a Capillus lézerterápiás készüléket?

A Capillus készülék felületének megtisztítása előtt távolítsd el a kábeleket a készülékről, ezt követően óvatosan töröld át a lézertányér belső felületét alkoholos törlőkendővel vagy vízzel átnedvesített puha ronggyal. Finoman törölgesd, mert az erős nyomás kárt okozhat a készülékben.

●   Mi a különbség a 3-féle Capillus modell között?

A készülékek a lézerdiódák számában különböznek egymástól. A Capillus Ultra 82, a Capillus Plus 202, a Capillus 272 névre keresztelt modell pedig 272 db lézerdiódát tartalmaz. A lézerdiódák számának növekedése nagyobb lefedettséget, energialeadást és hatásfokot jelent. A Capillus készülékeket naponta 6 percig ajánlott viselni. A piacon kapható lézerterápiás készülékek közül a Capillus 272 rendelkezik a legnagyobb diódasűrűséggel, ezáltal ez a legnagyobb lefedettséggel és energialeadással bíró készülék.

A készülékek garanciális időszakának hossza is különbözik, a Capillus Ultra esetében 1 év, a Capillus Plusnál 2, a Capillus 272 modell esetében pedig 3 év a gyári garancia. (Természetesen a garanciális idő letelte után is gondoskodunk a folyamatos szervizháttérről.)   

●   A Capillus készülékre kell sapkát helyeznem?

A Capillus készülékekhez alapból jár egy sapka, melyen egy kis nyílást találsz a tápkábel kivezetéséhez. Természetesen semmi akadálya annak, hogy a készüléket kedvenc baseball sapkád, kalapod vagy sísapkád alá rejtsd.

●   Lehet edzeni a Capillus sapkában?

A Capillus sapkát nem károsítja az izzadság, de nem biztos, hogy ez a megfelelő viselet egy megerőltető edzéshez. Azt javasoljuk, hogy a napi 6 perces viselést ne az edzés időtartamára időzítse. Ha mégis ebben eddz, a gyakorlatok befejezése után tisztítsa meg a sapkát az izzadságtól.

●   Árthat a Capillus által kibocsájtott lézerfény?

A Capillus 650 nm-es hullámhosszú, alacsony intenzitású lézerfénnyel dolgozik, ez az energiaszint nem károsítja a bőrszövetet, csupán annak felső rétegéig hatol, ott fejti ki stimuláló hatását. A kezelés semmilyen fájdalommal vagy kellemetlen érzettel nem jár. A lézerfény a szemet károsíthatja, ennek megelőzésére valamennyi Capillus készülékbe beépítettek egy biztonsági funkciót, mely megszakítja a kezelést, ha a sapka elmozdulna a helyéről.

●   Utazhatok-e repülőn a Capillus lézersapkával? Lehet-e fennakadás a biztonság ellenőrzéseknél?

A Capillus lézerkészüléket akár a repülőgépen is használhatod, semmiféle fennakadást nem fog okozni a biztonsági ellenőrzéseken. A készülékhez mellékelt kis táskában azt gond nélkül felviheted a fedélzetre. Ha úgy döntesz, hogy a Capillust a csomagtérben utaztatod, feltétlenül szedd ki belőle az aksit a lithium-ion elemek miatt, azokat ugyanis a repülésbiztonsági előírások értelmében nem adhatod fel poggyászként. A többféle adaptercsatlakozónak köszönhetően külföldön is gond nélkül használhatod a készüléket.

●   Miért a Capillust válasszam a hajhullás elleni lézerterápiás készülékek közül?

Ha belefáradtál a kísérletezésbe és egy valóban hatékony készüléket keresel hajhullás ellen, fontos számodra a termék minősége és megbízhatósága, akkor a Capillus a legjobb választás. A Capillus készülékekben kizárólag lézerdiódákat találsz, LED lámpákat mi nem használunk, hiszen egyetlen klinikai vizsgálat sem támasztotta alá, hogy LED lámpák önállóan képesek lennének a hajhullás hatékony kezelésére. Az alacsony intenzitású lézerkészülékek hatékonyságát az FDA (Amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal) is igazolta.

A Capillus készülékeket az USA-ban tervezték és gyártják, kizárólag minőségi alapanyagokból, kézi munkával, a legszigorúbb minőségbiztonsági ellenőrzések mellett. A cég ISO13485 tanúsítvánnyal rendelkezik, mely igazolja, hogy az egészségügyi eszközgyártás megfelel a legmagasabb iparági minőségi követelményeinek. A gyártó cég minden évben komoly összegeket fordít kutatásra, fejlesztésre. A piacon kapható lézerterápiás készülékek közül a Capillus 272 rendelkezik a legtöbb lézerdiódával, ezáltal a legnagyobb lefedettséggel és energialeadással. Hatékonyságban nincs párja! A Capillus termékek használata mindössze napi 6 percet igényel, és bárhol megoldható, bármilyen tevékenység közben, ezáltal jóval kényelmesebb a használatuk, mint a konkurenseké.

A Capillus – minőségét tekintve – a lézerterápiás termékek svájci órája, valamennyi árkategóriában a Capillus modellek rendelkeznek a legtöbb lézerdiódával, ezáltal jobban lefedik a fejbőrt, mint a versenytársaik.  

Válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet!

Mediwel Kft. bemutatóterem:

1033 Budapest, III. kerület
Hévízi út 1.


Elérhetőségek:

E-mail: info@mediwel.hu                    
Telefon: +36 (20) 545 44 55


Nyitvatartás:

Hétfő 9:00 – 19:00
Kedd 9:00 – 18:00
Szerda 9:00 – 18:00
Csütörtök 9:00 – 18:00
Péntek 9:00 – 17:00